Select Page

Učenci osmih razredov so pri pouku domovinske in državljanske kulture in etike spoznavali organe oblasti v Republiki Sloveniji in način njihove izvolitve. Učili so se o parlamentarnih in predsedniških volitvah ter spoznavali značilnosti in naloge državnega zbora, vlade, predsednika države in sodišč. V času šolanja na daljavo so potekale predsedniške volitve v ZDA, zato so spremljali različne medije (tv, spletne strani in družabna omrežja, pa tudi časopise in radio).

Izdelali so projektno nalogo v kateri so primerjali način izvolitve predsednika države Republike Slovenije in predsednika ZDA ter njune naloge oziroma funkcije. Najbolj intenzivno so spremljali volitve med glasovanjem in preštevanjem glasov vse do razglasitve.

Državni in lokalni mediji

Učenci so ugotovili, da so državni mediji aktivno spremljali politično dogajanje v ZDA ter komentirali, analizirali in napovedovali možne rezultate. Posamezne prispevke so objavljali vse od razglasitve kandidatov, veliko bolj intenzivno pa so poročali v času glasovanja. Slovenska tiskovna agencija je od februarja do decembra 2020 objavila preko 500 prispevkov na temo ameriških volitev, od tega kar 137 v zadnjem mesecu.

V lokalnih medijih so zaznali bistveno manj prispevkov, ki so na splošno predstavili dogajanje v ZDA, večkrat pa so omenjali tudi bivšo prvo damo, ki ima slovenske korenine. V slovenskih medijih je bilo v tem obdobju zaznati prevladovanje prispevkov na temo COVID-19 in volitve v ZDA. Veliko prispevkov je bilo usmerjenih na reakcije Donalda Trumpa med preštevanjem glasov in komentiranju ter napovedim ob razglašanju rezultatov v posamezni zvezni državi.

Nekateri učenci so spremljali tudi ameriške medije in ugotovili, da slovenski mediji pogosto le povzemajo prispevke v tujih medijih. Prav tako so opazili, da so nekateri mediji izrazito podpirali Joa Bidna, drugi pa Donalda Trampa. Ti mediji so s svojimi prispevki kritizirali nasprotnika in poudarjali dobre plati izbranega predsedniškega kandidata.

Spremljanje volitev

Učenci pogosto ne spremljajo volitev, saj pravijo, da jih politika ne zanima. Vendar se temu težko popolnoma izognejo, saj je so se v mesecu novembru prispevki objavljali v vseh medijih. Tokrat so volitve spremljali zaradi izdelave projektne naloge. Poleg tega pa so bili zaradi epidemije večino časa doma in so se zato bolj posluževali različnih medijev. Učenci so opazili, da so volitve v ZDA velik medijski pomp in jih spremljajo mediji iz vseh držav, saj gre za eno najbolj vplivnih političnih pozicij na svetu. Večinoma so medije spremljali preko družabnih omrežij in spletnih strani pa tudi televizije. Opazili so, da je v slovenskih medijih zaznati več prispevkov, ki komentirajo sporna dejanja Donalda Trumpa, zato so bili večinoma presenečeni, da se je med kandidatoma bil dokaj tesen boj. Učenci, njihovi starši in sorodniki so bili po večini mnenja, da je Joe Biden bolj primeren kandidat za predsednika, vendar se niso obremenjevali s tem, kdo bo novi ameriški predsednik.

Posledice

Večina učencev meni, da ne bo bistvenih sprememb, ne glede na to, kdo je predsednik ZDA, saj je Slovenija majhna država, ki nima posebnega političnega vpliva. Prejšnja prva dama je imela slovenske korenine, vendar Slovenija od tega ni imela nobenih koristi. Twit slovenskega predsednika vlade, v katerem je preuranjeno čestital kasnejšemu poražencu, je v slovenskih in tujih medijih sprožil kar nekaj zgražanja. Vendar učenci menijo, da to dejanje ne bo imelo dolgoročnih posledic, vsekakor pa to ni najbolj obetaven začetek.

Učenci menijo, da so ameriške volitve velik spektakel, ki zasenči novice, ki bolj potrebujejo našo pozornost. Menijo, da bi mediji morali bolj opozarjati na revščino, lakoto, podnebne spremembe in vedno bolj prisotno nasilje. Upajo, da bodo politiki več časa namenili spremembam v okolju in dvigu kakovosti življenja ljudi.

Tina Hrastar

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)