Select Page
UURESNIČUJMO Z ENERGIJO VARČUJMOčiteljica Antonija Miklavčič Jenič nama je predstavila projekt: Uresničujmo, z energijo varčujmo – posnameš kratek film na to temo, za sodelovanje pa vsaka šola prejme namizni računalnik z zaslonom. Odločile smo se, da bomo sodelovale pri projektu in tako smo začele. Napisale smo scenarij, posnele film in ga uredile. Oddale smo ga učiteljici, po nekaj popravkih smo ga poslali na natečaj.
12. 3. 2015 – V prostorih Tehniškega muzeja Bistra pri Vrhniki je potekal zaključni dogodek natečaja za osnovne šole »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«. Natečaj je organiziral distribucijski operater električne energije SOD, d.o.o. že tretjo leto zapored, namen natečaja pa je mlade spodbuditi k razmišljanju o varčevanju z energijo. Letos se je na natečaj odzvalo 14 osnovnih šol iz vse Slovenije.
Družba SODO je k sodelovanju v projektu povabila več kot 20 osnovnih šol, saj so prav otroci tisti, ki najlažje spremenijo potratne in ustaljene navade pri porabi električne energije. 109 učencev iz 14 osnovnih šol se je z veseljem odzvalo na povabilo in skupaj z mentorji ter koordinatorkami so izdelali 20 kratkih filmov, v katerih so na duhovit in ustvarjalen način prikazali rešitve, s katerimi lahko z zgolj malimi koraki bistveno zmanjšamo porabo električne energije na šoli, doma ali v lokalni skupnosti.
Komisija je pri ocenjevanju prejetih filmov upoštevala dve merili, in sicer jasnost in poučnost vsebine ter ustvarjalnost pri predstavitvi idej o varčevanju z električno energijo.
Zaključka projekta in razglasitev rezultatov smo se udeležile v spremstvu ravnateljice Maje Bobnar in naše mentorice učiteljice Antonije Miklavčič Jenič. Razglasitev je popestrila pevka Nina Pušlar. Predvajali so tri najboljše video posnetke. Prvi trije so za nagrado prejeli izlet v hidroelektrarno. Vsi udeleženci pa smo prejeli varčni računalnik. Bila je dobra in lepa izkušnja, kljub temu, da nismo prejele prve nagrade. Po razglasitvi pa so nas še pogostili. Nato pa smo se vrnili v šolo.
Zahvaljujemo se mentorici in vsem, ki so igrali v filmu.
 
Valentina Bojanec in Šprela Sintič, 9. b
(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)