Select Page

Predstavitev projekta

Filmi

PROJEKT ERASMUS +

MLAD PODJETEN EVROPEJEC

»YOUNG ENTERPRISING EUROPEANS«

YEE logoYYE  spletna stran projekta

Vodja projekta: mag. Rosana Dular

V tem šolskem letu nadaljujemo z aktivnostmi mednarodnega projekta Erasmus + z naslovom  Mlad podjeten Evropejec z vodilno temo podjetništvo. V okviru projekta želimo pri učencih vseh partnerskih šol razviti kompetenco podjetnost kot daljšo življenjsko perspektivo. Zavedamo se, da je takšno znanje potrebno in ga bodo učenci v prihodnosti potrebovali, ker je zaposljivost mladih vse slabša. Cilji projekta so, da učenci pridobijo osnovno znanje in veščine na področju podjetništva, da sodelujejo pri nastajanju mini šolskega podjetja, da se naučijo kako se načrtuje osebni profesionalni razvoj, da spoznajo, kako se varčuje in upravlja z denarjem. To znanje jim bo v pomoč pri poklicni orientaciji in kasneje olajšalo prehod na trg dela. Cilji projekta so tudi  naučiti se timskega dela in sodelovanja, poslovne komunikacije in  pridobiti znanje o tem, kako se je potrebno vesti kot zaposlen ter aktivnega sodelovanja v ekonomskem svetu. Tekom projekta bodo učenci spoznali in razumeli, da imajo vpliv na razvoj svoje kariere. Hkrati bomo  razvijali tudi druge veščine. Učenci  pri dejavnostih projekta razvijajo tudi jezikovne in digitalne kompetence spoznavajo partnerske države in različnost drugih  kultur. V okviru projekta bomo obeležili mednarodni dan jezikov, obiskali lokalne podjetnike, izdelali podjetniške igre in izbrali najpodjetnejšega učenca. V projektu sodeluje pet partnerskih šol. Komunikacija poteka v angleškem jeziku in preko spletnih poti. Na eTwinning portalu ima projekt predstavljene aktivnosti, ki smo jih do sedaj izvedli.

Partnerske države so Poljska, ki je tudi koordinatorica celotnega projekta, Hrvaška, Grčija in Italija. V preteklem letu smo izvedli dve mobilnosti z učenci v tujino. V tem šolskem letu bomo izvedli dve mobilnosti in sicer oktobra v Grčijo ter spomladi na Poljsko. V mesecu marcu bomo gostili vse partnerske države na naši šoli. Izvedli bomo teden aktivnosti. Predstavili jim bomo našo šolo in kraj, odšli bomo na izlet po Sloveniji, izvedli bomo delavnice z lokalnimi podjetniki, delavnice o zdravi prehrani in druge vsebine, ki so povezan s cilj projekta.

Pri vodenju podjetniškega krožka nam je priskočila na pomoč Ekonomska šola Novo mesto. Povabili so nas tudi k sodelovanju v projektu, ki ga  vodi Javna agencija SPIRIT. Projekt se imenuje »Mladim se dogaja«, namenjen pa je spodbujanju ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti v osnovnih in srednjih šolah. V sodelovanju z nekaterimi srednjimi in osnovnimi šolami iz Novega mesta se bomo udeležili podjetniškega izziva. Sodelovalo bo vsaj deset učencev iz naše šole in bo potekalo dva vikenda v oktobru.

Izvedli bomo Podjetniški dan ali BUSSINES DAY meseca novembra. Celotna šola bo imela 15. 11. 2017 tehniški dan. Izdelovali bomo različne produkte. Vsak oddelek bo svoje produkte prodajal na novoletnem bazarju. Izkupiček prodaje bomo namenili v dobrodelne namene.

Predstavitve partnerskih šol

Nižja srednja šola King Boleslaw Chrobry No. 1 se nahaja v mestu Leczna. Najbližje večje mesto je Lublin. Na Poljskem imajo ločeno nižjo stopnjo in višjo stopnjo osnovne šole. Vsaka šola se nahaja v svoji zgradbi. Šola je bila ustanovljena leta 1999. V letu 2015 je bila v celoti renovirana. Šolo obiskuje 390 učencev v 18 oddelkih. Mesto Leczna ima 20000 prebivalcev. Na šoli poučuje 43 učiteljev. Šola je moderno opremljena. Poleg pouka v šoli poteka še šolski klub prostovoljstva, šolski teater, šolski časopis. Na šoli že imajo šolsko podjetje in šolsko trgovino.
Osnovna šola Bartola Kašiča se nahaja v Vinkovcih. Področje je utrpelo veliko škode v času vojne in si zaradi tega še vedno ni opomoglo. Osnovna šola je zasnovana podobno kot slovenska osnovna šola. V šoli je 400 učencev, poučuje jih 35 učiteljev. Ker vlada velika brezposelnost, to vpliva na nemotiviranost za izobraževanje. Hrvaška šola je že izkušena na področju mednarodnih projektov.  Tudi v tej šoli že deluje mini podjetje z imenom Perunika, ki ga upravljata dva učitelja in dvajset učencev.
1st Gymnasium of Cholargos je locirana 10 km iz centra glavnega mesta Aten. Pripada področju Papagou – Cholargos. Na tem področju živi 60000 ljudi. Šolo obiskuje 280 učencev. Učiteljev je 35. Po narodnosti so učenci pretežno Grki. Na šoli deluje šolski vrt in kuharski klub.
Scuola Secondaria di Primo Grado se nahaja v Bagheriji, ki je provinca Palerma. Šola ima zelo dolgo tradicijo, ki sega v leto 900,  ko se je imenovala Royal Gymnasium »Giosue Carducci«. Šolo obiskuje 604 učencev, ki so razdeljeni v 27 razredov. Na šoli poučuje 60 učiteljev. Na Siciliji se soočajo z ekstremno rastjo populacije in nezaposlenosti. Tudi ta šola ima že izkušnje na področju mednarodnega sodelovanja.
slika sole
(Skupno 557 obiskov, današnjih obiskov 1)