Select Page

Tradicionalni Teden Rdečega križa (8. – 15. maj) bo letos potekal pod sloganom »Udejanjamo naša načela«.

Temeljna načela, ki povezujejo sestavne dele Mednarodnega Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca (Mednarodni odbor RK, Mednarodno federacijo društev RK in RP ter 189 nacionalnih društev RK in RP), so bila sprejeta in slavnostno razglašena na 20. Mednarodni konferenci Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki je potekala od 2. do 9. oktobra leta 1965 na Dunaju v Avstriji in tako letos obeležujemo 50. letnico temeljnih načel Rdečega križa.
Sedem temeljnih načel Rdečega križa in Rdečega polmeseca preveva odnos medsebojne soodvisnosti in prepletenosti, zato je pomembno, da jih beremo, razumemo in spoštujemo kot celoto. Humanost in nepristranskost zajemeta bistvo zamisli Rdečega križa, nevtralnost in neodvisnost opredeljujeta okvir delovanja, enotnost, prostovoljnost in univerzalnost pa se nanašajo na institucionlano organiziranost in način delovanja
Pol stoletja kasneje, temeljna načela ostajajo glavno vodilo humanitarnih dejavnosti RK, saj so odraz vrednot in veščin, potrebnih za udejanjanje humanitarnega poslanstva Rdečega križa Slovenije – »preprečevati in lajšati človekovo trpljenje, ter ščititi njegovo dostojanstvo v vseh okoliščinah«.
 
Temeljna načela se nanašajo na živ, nenehno spreminjajoč se svet in na človeško družbo, ki ne pozna popolnosti. Kot nenehen vir humanitarne motivacije so temeljna načela tudi ideal, h kateremu je potrebno strmeti.
 
Smotrno udejanjanje načel v praksi je odvisno predvsem od pravilnega razumevanja njihovega pomena. Za slednje smo odgovorni vsi člani Gibanja in zato sodi pravilno poznavanje, razumevanje in spoštovanje načel med naše osnovne dolžnosti in naloge. Izražajo globoko pozornost do posameznika, človeka v stiski, spodbujajo, da prisluhnemo človeku v stiski, prepoznamo njegovo trpljenje in ukrepamo v smeri zmanjševanja le tega.
Teden Rdečega križa Slovenije je odlična in v teh težkih časih, pomembna priložnost za širjenje vrednot humanosti, solidarnosti, sočutja in spodbujanje pozitivne naravnanosti ter upanja, v širšo slovensko družbo, še posebej med naše najmlajše.
V Tednu RK bo na šoli od ponedeljka, 11.5.2015 do srede, 13.5.2015 potekala Košarica RK.
 
                                                                 Pripravila: Jožica Erjavec, mentorica krožka RK
Vir: zloženka Udejanjamo naša načela, RK Slovenije, maj 2015
 
(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)