Select Page

V času podaljšanega bivanja redno beremo, ustvarjamo, spoznavamo različne zanimivosti, razvijamo spretnosti, delamo domače naloge, se učimo učiti, se sprostimo, krepimo dobre medsebojne odnose, zdravo jemo in se igramo.

V 3. skupini podaljšanega bivanja smo z branjem knjige Zgodbe o čavknjeni čarovnici, povezali dejavnosti in cilje prednostne naloge Branje in pisanje, dejavnosti Eko šole in projekta Evropska vas.

Za Evropsko vas smo spoznali državo Nizozemsko, njene simbole, značilnosti in posebnosti. Poiskali smo knjigo mladinske pisateljice Hanne Kaan. Vsak dan sem učencem prebrala eno zgodbo, po zgodbi smo se pogovorili o neznanih besedah, o junakih in njihovih medsebojnih odnosih in učenci so obnovili vsebino. Upoštevala sem cilje prednostne naloge Branja in pisanja. Učence sem navajala na oblikovanje celih povedi, na pravilno izgovorjavo,sproščen govor, oblikovanje smiselne celote. Dve učenki sta z mojim vodenjem, postavljanjem vprašanj, zapisali misli o Čavki.

Ob branju zgodbic o Čavki in spoznavanju Nizozemske , smo razvili ideje za ustvarjanje. Učence sem usmerjala v ločevanje odpadkov, zbiranje, uporabo odpadne embalaže in že uporabljenih predmetov in tako sledila ciljem Eko šole.

Začeli smo z ustvarjanjem . Rezali smo, barvali, lepili, risali in na koncu pripravili izdelke za razstavo na Evropski vasi. Učenci so uporabili kartonsko embalažo jajc, glinen cvetlični lonček, že uporabljeno: metlo, stiroporno kroglo, ostanke blaga, volne in lesenih palčk. Izdelali smo čarovnico Čavko. Nastali so tulipani, cvetlični lonček z narisanimi motivi Nizozemske: mlin na veter, cokle in simbolom zastavo.

Čarovnico Čavko je vsak dan med branjem zgodbe o njej, držal drug učenec.

Čavko imamo še v razredu, saj še naprej tiho spremlja naše branje.
              

Jožica Erjavec

ČAVKA

Spoznali smo knjigo Zgodbe o čavknjeni čarovnici. Zgodbe je napisala pisateljica iz Nizozemske. Vsak dan v podaljšanem bivanju nam eno zgodbo prebere učiteljica. Med branjem drži čarovnico Čavko učenec, vsak dan drug.

Izdelali smo čarovnico Čavko. Ima oranžen klobuk in pisano ogrlico. Za njeno telo smo uporabili metlo, glava je iz stiroporne krogle, lasje so iz volne in obleka je iz ostankov blaga. Čavka živi v gozdu. Njeni prijatelji so gozdne živali. Čavka je sitna, poredna in nagajiva. Ježku je zavozlala bodice v pentlje in veverico začarala v borov češarek.

O Nizozemski smo izvedeli še, da so tam tulipani, mlini na veter in cokle. Veliko se vozijo s kolesi.

Ema Muren in Ema Novak, 3. skupina podaljšanega bivanja

 

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)