Select Page

RASTOČE KNJIGE SVETAProjekt Rastoča knjiga je postal širši javnosti prepoznan leta 2004 s postavitvijo kipca Deklice z Rastočo knjigo v Ljubljani v Župančičevi jami ob Navju. Podstavek se vsako leto poviša tako, da se pod marmorni kipec deklice namesti dvocentimetrska plošča z mislijo katerega od velikanov slovenske besede. S tem deklica in Rastoča knjiga dejansko »rasteta« na način, da v okolje neposredno širita sporočilo o pomembnosti vrednot sožitja, strpnosti, izobraževanja, predvsem pa osebne in skupne slovenske rasti v prihodnost.

Del tega projekta letošnje šolsko leto postaja tudi naša šola. Tako smo se v ta namen 11.10. učenci dodatnega pouka slovenskega jezika, dva predstavnika iz občine, učitelji iz šole ter idejni vodja projekta Janez Gabrijelčič odpravili po poteh Rastoče knjige.

 

Učenki Tina Kavčič in Eva Bobnar iz 9. razreda sta o tej ekskurziji zapisali:

» V četrtek nas je pot najprej vodila v Ljubljano, kjer je deklica z rastočo knjigo. Stoji na stebru, ki se vsako leto zviša. V tem projektu pa sodeluje tudi veliko drugih držav, kar smo tudi lahko videli. Blizu parka pa je tudi pokopališče slovenskih znanih umetnikov. Nato smo šli v CIK v Trebnje. Tam so nam predstavili pomembne osebnosti Mirenske in Temeniške doline. Nato pa smo se odpravili še na našo zadnjo lokacijo, v OŠ Šentrupert, kjer smo videli zelo veliko slikanic in ilustracij naših znanih ustvarjalcev. Tam smo tudi končali z našimi ogledi. Nismo šli na vse lokacije, ampak smo si vseeno ogledali zelo veliko. Imeli smo se lepo, bilo pa je tudi poučno.«  

Uraden začetek projekta bo 20.11.2012 ob 19. uri z obiskom predsednika Nacionalnega sveta mag. Blaža Kavčiča ter idejnega vodjo Janeza Gabrijelčiča v KKC-ju v Dolenjskih Toplicah.

 Marija Murn, članica šolskega projekta

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)