Select Page
Mi šestarji imamo pa ta teden zelo skrajšan. Tudi v torek nismo imeli pouka, ampak smo imeli tehniški dan. Naša dva razreda sta imela čast videti ročno izdelavo papirja.
Informacije sta nam posredovali ena mlada in ena starejša gospa. Veliko smo izvedeli o zgodovini papirja, kakšne pripomočke potrebujemo za izdelavo ročno izdelanega papirja…
Tudi sami smo se preizkusili in vsak si je lahko naredil svoj list. Sedaj se bodo nekaj časa sušili, nato jih bomo lahko odnesli domov in jih uporabili za kar koli.
5. uro smo izdelovali voščilnice z motivom jelenčka, reševali učni list in pospravili likovno učilnico.
Razredničarka 6. a-ja

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Zgodovina papirja:
Ob izumu ognja in kolesa je papir eden največjih izumov človeštva. Pojavi se leta 79 p.n.š., ko je Kitajec Chai Lun opazoval, kako so ose gradile svoje gnezdo, in je na podoben način želel predelati les. Tako je dobil prvi papir. V Evropo je izum prišel v 12. stoletju, v Slovenijo pa v 16. st. Prva izdelovalnica papirja na Slovenskem je bila v Fužinah pri Ljubljani. V dolini Sopote se papir pojavi leta 1750 v Radečah. Kasneje ročna izdelava papirja prehaja v strojno izdelavo.

 
Papirus 
je igral pomembno vlogo v zgodovini. 
Čas: Vključujemo ga lahko v obdobje 3500 pred n. št. do leta 1000 po našem štetju. 
Tehnolog: neznan. 
Kraj: Egipt 
Osnovna surovina: trstika papyrus (Cyperus papyrus). 
Izdelava: trakove narežejo iz stržena, preložijo jih pravokotno, z ozirom  na smer rasti vlaken. Preložene plasti tolčejo s tolkači, da, zvečajo iztok soka. 
Lepilo in polnilo: sok iz plasti stržena 
Glajenje površine:s kamnitimi likali 

 



PERGAMENT

Čas: od 263 pr. n. št.  do 15 stoletja n. š. 

Kraj: Pergamon (mesto v Mali Aziji) od koder se je razširil ob  Sredozemlju, preko Italije v ostale pokrajine Evrope. 
Osnovne surovine: ovčje, kozje, telečje in druge kože. 
Izdelava: namakanje kož v pepelikinem lugu ali v apnenem mleku. Kože napete na okvir, očistijo vlaken, maščobnega tkiva, jih ostrgajo, suše in gladijo. 

  Pri nas je poraba in potreba po papirju narasla v dobi reformacije, v drugi polovici16. stoletja. Iz Italije pripeljane količine papirja niso več zadostovale, zato je nastala prva domača delavnica papirja. 
 
Leta 1579 jo je na Fužinah ob Ljubljanici postavil Janž Kisl, ki je bil ugleden zaščitnik protestantske književnosti.V omenjeni delavnici je mojster Pankrac izdelal prvi list papirja pri nas.

 

Izdelava ročnega papirja:
Lesovino ali bombažno snov zmeljemo v kamnitih mlinih in ji dodamo vodo v razmerju 1:100. To papirno kašo zajemamo s posebnimi siti, pri čemer voda odteče in na situ ostane papirna kaša. Papirno kašo odtisnemo na klobučevino in jo stisnemo v stiskalnici. Papir ločimo od klobučevine in ga na zraku posušimo. Ročno izdelan papir rabimo za protokolarne namene in kot umetniški in dekorativni izdelek.

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)