Select Page
 
Nekoč je za devetimi gorami in sedmimi vodami stal grad. Narejen je bil samo iz kamenja. Namesto stekla za okna je imel diamante. V gradu sta živela kralj in kraljica s svojo hčerko in drugim osebjem.
Nekega dne sta se odločila, da bosta poročila svojo hčerko. To novico sta razglasila po mestu. Na grad je prišel prvi mladenič, ki je živel v revni vasici s svojima dvema mlajšima bratoma.
Ko je kralj izvedel, da imajo prvega kandidata, je velel, naj ga pripeljejo. Ko je le-ta prispel, mu je kralj ukazal, naj gre v gozd in mu prinese bronasto jabolko, ki ga čuva zmaj s tremi glavami.
Mladenič se je odpravil in takoj našel drevo. Opazil je tudi zmaja, ki je ležal pod drevesom in spal. Mislil si je, da ga ne bo budil, a ko se je malo približal, je zmaj dvignil glavo in glasno zarjovel. Mladenič je stal kot okamenel, zato ga je zmaj odpihnil na drugo stran treh rek.
V grad je nato prišel srednji brat. Kralj mu je ukazal, naj gre in poišče srebrno jabolko, ki raste na Sončnem grmu. Mladenič se je odpravil in kaj kmalu zagledal grm. A tudi tega je čuval zmaj s sedmimi glavami.
Obstal je kot vkopan, ni se ganil, zato ga je zmaj odpihnil za sedem voda. Ker ga ni bilo nazaj, je v grad prišel najmlajši brat. Kralj mu je velel poiskati bronasto, srebrno in zlato jabolko.
Mladenič je našel vsa tri na oltarju, ki ga je čuval zmaj z desetimi glavami.
Mladi fant je odrezal šibo, z njo udaril zmaja po devetih glavah, deseto je zgrešil. Strašna pošast se je prebudila in zarjovela, a mladenič ni čakal. S šibo je še trikrat udaril in zmaju je odpadlo devet glav. Tedaj je milo prosil mladeniča, naj mu pustu zadnjo glavo, v zameno mu bo dal tri čarobna jabolka.
Mladenič je jabolka pobral in zmaju odstarnil še zadnjo glavo.
Prišel je domov in se poročil z lepo princeso. Kralj mu je rekel, naj odpre jabolka in si vsakič nekaj zaželi. Mladenič je najprej odprl bronasto jabolko in si zaželel, da bi prišla nazaj njegova brata. Tako se je zgodilo. Pri srebrnem jabolku si je zaželel, da bi imel najlepši grad. Želja se je uresničila. V novem gradu je odprl še zadnje jabolko in si zaželel, da bi v njem imel veliko osebja in veliko bogastvo.
Vse se je uresničilo in s princeso sta srečno živela, če ne živita še danes.
                                                                                     Sara Gril, 6.a
(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)