Select Page

RASTOČA KNJIGA 003Po uradni otvoritvi ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic, na kateri je zbrane nagovoril domači župan Jože Muhič, ostali govorniki pa so bili še prof. Jože Zupan iz Šentruperta, avtor nekaj lokalnih razstav rastoče knjige ter osrednji govornik mag. Blaž Kavčič, takratni predsednik Državnega sveta. Državni svet je namreč že deset let pokrovitelj slovenskega projekta Rastoča knjiga. Otvoritveno slovesnost so obogatili učenci domače šole, poleg njih pa so nastopili še Mešani pevski zbor Dolenjske Toplice in plesalke Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice. Večletni projekt v občini Dolenjske Toplice seveda nadaljuje. Razširil se je tako rekoč že po vsej občini Dolenjske Toplice, saj so postavljene skromne rastoče knjige v Dolenjskih Toplicah v šoli in v vrtcu Gumbek, v Krajevni knjižnici, v Zdravilišču in v vseh večjih naseljih v občini kot so: Menišan v Meniški vasi, Pri Henriku v Loški vasi, v Podhosti v kulturnem domu, v Soteski v Turn baru, v Podturnu pri Štravsu od koder je tudi fotografija, v Občicah v domu Kočevarjev staroselcev, v Kočevskih Poljanah v gostišču Palček, na Selih na bencinskem servisu Bučar in v gostišču Kolesar na Dolnjih Sušicah. Žal pa še ni zaživela v Kulturno – kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah. Ljudje so projekt lepo sprejeli, dela pregledujejo, radi bi si jih izposodili, če bi bilo možno. Nekaj knjig za rastoče knjige nam je posodil Kulturno – kongresni center iz Dolenjskih Toplic, za kar se Primožu Primcu prav lepo zahvaljujem.

Naslednje leto oziroma že v januarju 2013 bo po besedah gospe Majde Gazvoda – vodje širšega tima v občini Dolenjske Toplice zaživel tudi širši tim projekta Rastoče knjige in se dogovoril o nadaljnjih aktivnostih v občini. V šoli pa smo se že nekako dogovorili, da bomo krenili po poti odličnosti in mojstrstva ter se lotili bolj poglobljenega domačega branja, ki ga imamo v vseh razredih od 1. do 9. razreda. Razširili bomo tudi pano ob vsem prostoru ob knjižnici, kjer bomo pripravili še Rastočo knjigo Bralnih značk OŠ Dolenjske Toplice.

Naj še povem, da nas je 11. decembra obiskal idejni vodja projekta Rastoča knjiga, gospod Janez Gabrijelčič, ki je zelo pohvalil naše dosedanje delo in nam zaželel še veliko uspehov in delovnih zmag v letu 2013. Nad postavitvijo šolske rastoče knjige je bil sicer navdušen, predlagal nam je še nekaj popravkov. Ogledal si je tudi postavitve rastočih knjig v Zdravilišču in v Krajevni knjižnici, kjer je bil presenečen nad postavitvijo rastoče knjige gospe Zvonke Peterlin, knjižničarke v Krajevni knjižnici Dolenjske Toplice.

Zapisala Marija Andrejčič, vodja projekta Rastoča knjiga v OŠ in v vrtcu Gumbek Dolenjske Toplice in Primož Primec

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)