Select Page

AKSINJA KERMAUNERV OŠ Dolenjske Toplice poteka sodelovanje za Župančičevo bralno značko že 45 let v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. Tako množično branje oziroma sodelovanje učencev pri bralni znački je edinstven primer v Evropi. Tudi pri nas število učencev značkarjev narašča, saj je letos opravilo bralno značko kar 254 učencev od 289. Standard za OŠ je, da bi osnovno – primarno bralno značko opravili vsi učenci. Kar 16 učencev pa imamo letos zlatih značkarjev; to pomeni, da so vseh 9 let uspešno opravili Župančičevo bralno značko in bodo 4. junija letos v Kulturnem centru Janeza Trdine prejeli zlata bralna priznanja. Naj povem, da poleg bralne značke naši učenci tekmujejo tudi za Cankarjevo priznanje. Letos smo prejeli 37 bronastih in 1 srebrno priznanje, Mega kviz je opravilo 31 učencev, predšolsko bralno značko Mavrično ribico 30 otrok vrtca Gumbek, eko bralna značka še ni končana, sodelujemo pa tudi v projektu bralna značka za odrasle v okviru Knjižnice Mirana Jarca. Vanjo smo vključeni vsi zaposleni in tudi tu število značkarjev narašča. V nadaljevanju si lahko preberete še intervju z letošnjo gostjo ob podelitvi bralnih priznanj na OŠ Dolenjske Toplice doktorico Aksinjo Kermauner.

Marija Andrejčič, organizatorica branja v OŠ Dolenjske Toplice in v vrtcu Gumbek

 INTERVJU Z AKSINJO KERMAUNER
 
1. Gospa Aksinija, za začetek Vas prosim, če se nam malo predstavite.
Po poklicu sem učiteljica slovenščine n likovnega pouka ter profesorica specialne in rehabilitacijske pedagogike. Delam na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani in na Pedagoški fakulteti v Kopru. Sem mama štirim hčeram – Brini, Severini, Izidori in Gaji.
 
2. Kdaj ste se začeli šolati in kje?
V OŠ sem šla, ko mi je bilo komaj šest let, srednja šola, pedagoška fakulteta v Ljubljani, kjer sem tudi doktorirala.
 
3. Kakšno je bilo Vaše prvo delo?
Moje prvo delo je bilo podaljšano bivanje, učila sem likovno vzgojo, slovenščino na srednji šoli v okolici Ljubljane. Potem sem začela učiti na Zavodu za slepo in slabovidno mladino na Viču V Ljubljani. Tu nas lahko tudi obiščete na vrtu čutil, kjer lahko poskusite hojo z belo palico.
 
4. Kako to, da ste delali defektološko specializacijo v Zagrebu?
Takrat te šole še ni bilo v Ljubljani, niti ne v Sloveniji.
 
5. Ste poklicna mama svojim štirim hčeram? Zakaj ne koristite tega statusa?
Delo, ki ga opravljam, me preveč veseli, da bi se predala samo delu poklicne mame.
 
6. Predavate tudi bodočim učiteljem na Pedagoški fakulteti v Kopru. Kako usklajujete delo v Kopru in v Ljubljani?
Težko, vendar v svojem delu uživam.
 
7. Ste tudi predsednica Sekcije za mladinsko književnost pri Društvu slovenski pisateljev, pred kratkim ste si pridobili tudi doktorski naslov. Kako vse to zmorete?
V vsem svojem delu in početju zelo uživam in mi ni nič pretežko narediti.
 
8. Naj naštejemo samo nekaj Vaših literarnih del: Žiga Špaget gre v širni svet, Fuj, pivoled!, Juhuhu pa ena gnila plastenka!, Orionov meč, Smaragdna obzorja in Modrost starodavnega anka. Kdaj pišete in kje najdete navdih za svoja dela?
Navdih najdem v dogodkih in življenju, pišem pa lahko edino na dopustu, žal. Idej imam dovolj in če bi imela več časa, bi tudi več pisala.
 
9. Knjiga Modrost starodavnega anka je bila pred leti izbrana za tekmovanje za Cankarjevo priznanje. Kakšna so merila za ta izbor?
Ta izbor delajo na Zavodu za šolstvo v Ljubljani za vse tekmovalce v Slovenije.
 
10. Ste tudi likovna pedagoginja. Kdaj rišete, ali tudi kaj razstavljate?
Rišem nič, ker ni časa oziroma sem se bolj usmerila v pisanje.
 
11. Pred kratkim smo tudi na naši šoli prvič izvedli Andersenovo bralno noč in s tem obogatili naš bralni interes ? Kaj menite Vi o tem? Ali bi se je udeležili?
Mene so že vabili v radovljiški knjižnici na Andersenovo bralno noč, vendar sem bila žal zaposlena. Pred tremi leti pa sem se bralne noči udeležila na OŠ Spodnja Idrij. Zelo dobra ideja. Če bi mi povabili, bi se je noči z veseljem udeležila, če bi mi dopuščal čas.
 
12. Kaj svetujete nam mladim bralcem?
Čim več berite, ampak ne kar vseh knjig, predvsem tiste, ki so vam všeč.
 
13. Kaj pa menite o bralni znački za odrasle. Naši delavci so tudi vključeni v ta projekt in se število odraslih značkarjev povečuje. Kakšno mnenje imate o tem?
Super stvar, ker branje po osnovni šoli zelo upade. Lahko Vam samo čestitam.
 
14. Danes je 23. april – svetovni dan knjige? Kaj Vam pomeni ta dan?
Najprej praznik, ker sem zelo povezana s knjigami, praznik pisateljev, književnikov, vaša prireditev mi daje upanje, da knjige in bralci ne bodo nikoli izumrli. Hkrati pa je danes tudi dan avtorskih pravic.
 
15. Kako je prišlo do Vašega sodelovanja z RTV Slovenijo pri TV nadaljevanki Čokoladne sanje?
Poklicala me je ekipa ustvarjalcev za pomoč pri scenariju.
 
16. Kakšne načrte imate za bližnjo prihodnost?
Napisala bi rada še veliko knjig.
 
17. Kako se danes počutite med nami?
Odlično, ker ste nadarjeni mladi ljudje, ki bodo še veliko dosegli v življenju.

Urban Šenica, 7. a

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)