Select Page

BENETKEV petek, 31. 5. 2013, smo se najboljši izmed najboljših mladih matematikov udeležili nagradnega izleta v Benetke. Dan se je za nas začel zelo zgodaj, saj je avtobus iz Ljubljane odpeljal že ob 5.30 zjutraj. No, vseeno pa na avtobusu ni vladalo zaspano vzdušje. Tega izleta ni nihče hotel prespati. Sčasoma smo se na avtobusu seznanili z našimi vodiči in s kratko zgodovino Benetk. Ko smo prispeli na obalo Italije, smo se z ladjico odpeljali na beneški otok Murano, kateri je znan po beneških čipkah in raznoliko barvastih hiša. O nastanku obojih krožijo različne razlage in legende. Tam smo dobili nekaj časa, da smo sami raziskali mesto. Potem smo se z ladjico odpeljali na naslednji otok – Burano.

Ta otok je znan po steklopihaških izdelkih, katerih skrivnost izdelave so Benečani dolga leta skrivali. Videli smo tudi steklopihaškega mojstra pri delu, imeli smo priložnost kupiti pristne beneške steklopihaške izdelke. A tam je vse tako drago, da smo si lahko privoščili le manjše figurice živali in druge drobnarije (poleg tega so imeli takrat 50% popusta! Benetke niso kraj, kamor želite v pretiran »šoping«). Potem smo se odpeljali še na zadnji otok, katerega smo mislili obiskati, saj imajo Benetke v lasti preveč otokov, da bi jih obiskali v enem dnevu. Ogledali smo si veliko starih in malo starejših stavb, npr. Beneško sodišče in zapor, katera sta povezana s slavnim mostom vzdihljajev. Ustavili smo se še na Trgu sv. Marka, kateri se razteza pred veličastno baziliko sv. Marka. Pozneje je trg in baziliko poplavil, in je bilo zelo zabavno čofotati v vodi, ki je segala do gležnjev. Nato smo dobili prosti spet dve uri, da smo si prosto ogledali mesto. Ko sta minili še ti dve uri, smo se z ladjico odpravili na italijanko obalo, od koder smo se z avtobusom odpeljali nazaj v Ljubljano, od tam pa je šel spet vsak po svoje.

Izlet v Benetke je bilo res nepozabno doživetje. Mesto je polno turistov z vseh koncev sveta, v množici smo lahko prepoznali predstavnike azijskih ljudstev, bilo je tudi nekaj predstavnikov črne rase, sam pa sem se spoprijateljil z nekaj turisti iz Španije. Spoznal pa sem seveda veliko drugih mladih matematikov, ki so se udeležili izleta. Upam, da si je vsak med nami našel kakšnega novega prijatelja, in da so se vsi imeli tako lepo, kot sem se imel jaz.

Luka Umek, 8. a

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)