Select Page

Gesla uporabljamo vsi, ki uporabljamo računalnik in internet, saj je to niz znakov za dostop v računalnik ali na internetno stran. Gesla in sestavljena gesla nepooblaščenim osebam preprečujejo dostop do datotek, programov in drugih virov v tvojem računalniku. Ker se te nevarnosti vsi zavedamo, vsi uporabljamo gesla, le da nekateri uporabljajo tako enostavna gesla, da jih v le nekaj minutah in poskusih lahko nekdo »razvozla«in s tem pride do njegovih osebnih podatkov. Med enostavna gesla štejemo razna zaporedja (»abc123«, »12345« …), svoje ime in/ali priimek (»tinakovac«; ali obraten vrstni red črk: »cavokanit«), enostavne in pogosto uporabljane besede (»geslo«, »seks« …). Ker v uporabniški račun z enostavnim geslom lahko vdre nepooblaščena oseba, je pomembno, da se zavaruješ z zapletenim in sestavljenim geslom, ki naj bo dolgo vsaj 8 znakov. 

Zapletena gesla vsebujejo znake iz vseh štirih kategorij
a.) Velike črke  (A, B, C, D, ……)
b.) Male črke  (a, b, c, d, …….)
c.) Številke  (1, 2, 3, 4, …….)
d.) Ostali znaki na tipkovnici  (` ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ – + = { } [ ] \ | : ; ” ‘ < > , . ? /)
 
Nikakor pa ne sestavi gesla kar tako iz vseh teh znakov, črk in številk, brez da bi v ozadju gesla stal nek pomen. Zapleteno geslo je namreč zelo enostavno sestaviti, vendar mora biti takšno, da si ga boš lahko zapomnil/a. Pri tem naj ti pomagajo naslednji namigi:
  • 1. Izberi na primer besedno zvezo, ki ti nekaj pomeni, npr. “Moj kuža Piki ima 15 kg in je zelo navihan”.
  • 2. Iz izbrane besedne zveze vzemi začetne črke iz vsake besede, vstavi ločila, določene besede pa lahko zamenjaš tudi s simboli. Na ta način dobiš zelo zapleteno geslo, ki si ga z lahkoto zapomniš: »MkPi15kg&jzn.« 
  • 3. Geslo ali sestavljeno geslo vedno poveži s priljubljenim konjičkom ali športom.
Geslo si s pomočjo takšne besedne zveze z lahkoto zapomniš. Če pa te vseeno skrbi, da bi geslo pozabil/a, si ga zapiši na listek, ki ga nato shrani na varnem mestu. Nikakor ga ne shrani v bližini računalnika (pod tipkovnico, na ekran, za ekran, v najbližji predal …), prav tako nikoli ne zapiši na listek, da je to tvoje geslo. Geslo moraš namreč hraniti kot svojo skrivnost in ga zato ne smeš povedati nikomur drugemu, razen svojim staršem.
(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)