Select Page

NOVOLETNI BAZAR

»December je čas praznovanj in obdarovanj, majhnih in velikih pričakovanj, toplih objemov in otroškega smeha, je čas majhnih radosti za vse nas.«

V tem času se posvetimo najbližjim, poskrbimo za voščila, obdarovanja, prijetno počutje v prostorih v katerih bivamo in tudi sami pričakujemo…
Tudi v šoli se pripravljamo na praznične dni.
 

  • Začeli smo z interesno dejavnostjo ustvarjalne delavnice že na začetku šolskega leta.
  • Izpeljali smo tehniški dan na temo ustvarjanja z različnimi gradivi.
  • Nadaljevali smo z novoletnimi ustvarjalnicami.
  • Končali smo z novoletnim bazarjem v KKC-ju Dolenjske Toplice.
Kaj se je dogajalo na teh dejavnostih?
Skupna prizadevanja izhajajo iz misli in dejanj priznane učiteljice Marie Montessori, ki je znana po svoji metodi poučevanja otrok od rojstva do mladostništva:
»Roka je organ velikega daru, ki smo ga podedovali. Otrokova inteligenca se do neke mere lahko razvije tudi brez pomoči rok. Če pa se razvija ob pomoči rok, bo dosegla višjo raven. Otrokov značaj bo močnejši.
Če bi človek za sporočanje misli uporabljal le govor, če bi modrost izražal samo z besedami, ne bi za preteklimi rodovi ostalo nobenih sledov«.
Sama se trudim, da učenci pri izdelavi izdelkov razvijajo ročne spretnosti, prostorske predstave in svojo sposobnost ustvarjanja nečesa novega in izvirnega. Ti izdelki nam popestrijo naš vsakdan in naredijo življenje lepše, polnejše.
Že na začetku šolskega leta se v krožek ustvarjalne delavnice, ki ga vodim, vključi veliko število otrok – zanimanje za ročno izdelavo izdelkov je še vedno veliko.
Ustvarjamo zelo veliko voščilnic, aranžmaje, namizne in stenske dekoracije, izdelke iz gline, nakit, darilno embalažo iz naravnega materiala, uporabne in dekorativne izdelke iz lesa, igračke, drobna darilca, knjižice z voščili, mape iz naravnih gradiv in še marsikaj drugega. Na delavnicah je prijetno, otroci pri svojem delu uživajo, so sproščeni in zadovoljni s tem, kar jim uspe narediti. Tako kot pravi delavci, imamo tudi popoldansko malico, ki je nujno potrebna.
K dejavnosti povabimo tudi učitelje in vzgojiteljice, ki želijo s svojim delom in izdelki obogatiti ponudbo na bazarju. Pridružijo se nam takrat, ko jim dopušča čas.
Tehniški dan v novembru je namenjen ustvarjanju z različnimi gradivi. Letos so bili vključeni učenci 8. in 9. razreda. V posameznih delovnih skupinah, ki jih vodijo učitelji, pod spretnimi prsti otrok nastajajo uporabni in dekorativni izdelki, predvsem iz lesa. Da pa je delo nekoliko olajšano, nam hišnik predhodno pripravi polizdelke. Novost v letošnjem letu so bili zanimive snežne krogle in dobrodušni božički.
Tudi letos smo konec novembra v jedilnici šole pripravili delavnice imenovane »novoletne ustvarjalnice«, v katere smo povabili starše in otroke. Pripravila sem posamezne delovne kotičke, ki so jih vodile vzgojiteljice z učenkami krožka. Mali in veliki so lahko izdelovali voščilnice, okraske iz papirja, pletli adventne venčke ali sestavljali ptičje hiške …Nekatere izdelke pa smo tudi že razstavili in prodajali.
Vzdušje je bilo izredno prijetno in delovno, obisk pa zelo številen.
V dneh pred glavnim dogodkom- bazarjem, izdelke, ki so nastajali na teh dejavnostih, razvrstimo v posamezne tematske skupine, jih preštejemo in določimo ceno.
Včasih je to zelo težko, ker so nastajali v veliko fazah dela, cena pa seveda ne more biti prevelika.
Nato pripravim seznam vseh izdelkov, izdelam cenik in pripravim učence, ki bodo na bazarju prodajali. Vsaka skupinica »prodajalcev« se potem še bolj natančno seznani s potekom prodaje, s pisanjem potrdil…
 
Na dan prireditve izdelke prepeljemo v KKC. Pripravimo posamezna omizja in izdelke razstavimo…
Potem seveda sledi za otroke najpomembnejši del – prodaja. Vsi lahko vidimo, da v tem zelo uživajo, in da so kar spretni pri svojem delu, kljub veliki izpostavljenosti.
Tudi meni je v veliko zadovoljstvo, da dobro opravijo svoje naloge, da so obiskovalci zadovoljni, ko najdejo izdelke zase ali svoje bližnje.
Najbolj pa me razveselijo pohvale na račun naših izdelkov, same organizacije prodaje in   učencev, ki prodajajo.
Hvala zanje – so velika spodbuda za naprej.
 
Za konec pa še recept za odlično jed, ki jo priporočam za leto 2014:
»Vzemi dvanajst mesecev, jih očisti natančno vsake grenkobe, skoposti, malenkosti in strahu ter razdeli vsak mesec na trideset oziroma enaintrideset delov, tako da bo vse skupaj zadostovalo za eno leto. Vsak dan posebej vzemi eno do dve tretjini veselja in humorja. Dodati je treba tri zvrhane žlice optimizma, žličko strpnosti, zrnce ironije in ščepec obzirnosti. Vse bogato prelij z ljubeznijo. Pripravljeno jed okrasi še s šopki malih pozornosti in z vedrino serviraj.« 
 Helena Jordan, prof.
(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)