Select Page

Prava packarija je takrat, ko za seboj ne pospraviš. Takrat, ko si ne umiješ rok ali pa si nos obrišeš kar v rokav. Ali pa, kadar vrtaš po nosu. To se nam ne dogaja. Ali pač. Verjetno se je na letošnji (že šesti) šolski prednovoletni predstavi marsikdo prepoznal v mnogokrat izrečenih stavkih, ki so jih nam govorile naše mame, danes pa jih govorimo svojim otrokom. Zgodbe se ponavljajo in to je del vzgoje.

Juri (Pika Polonca Klančičar) je bil letos tisti drobni, nagajivi fantič, ki je svoje vragolije preživljal v namišljeni Afriki, kjer so ga pred strogo mamo (Barbaro Bučar) ubranile razigrane opice (Ema Fink, Matic Kapš, Ana Turk), kjer mu je noj (Maja Škufca) pokazal, da se težav ne rešuje s potiskanjem glave v pesek in kjer mu je zebra (Nežka Štrucelj) dopovedala, da je ona resnično kuharski talent. Ja, tudi v Afriki so frajerji, krokodili (Barbara Kastelic), ki pa besedne igre ne prenesejo prav dobro. In takrat je dobro imeti blizu zaveznika slona (Jan Perme), ki te reši in ki je, če mu pri tem polomiš okel, zelo jezen. Žirafa (Veronika Markovič) je rešitev za vsake sanje, ki pa kljub dolgemu vratu ni ujela zvezde in je v puščavi zanetila požar. Ja, zmedo je rešil rilec, domotožje pa pot domov.

Ko si po dolgem priganjanju le umiješ roke pred kosilom, mame vedno pokažemo svojim otrokom, da jih imamo rade. In prav je tako. Predstava Pacek Juri je priredba nam znanega Pavčkovega dela Juri Muri v Afriki, ki je sicer napisano v verzih. Za šolsko igro je scenarij napisala mag. Urška Bučar. Predstava je nastala zgolj v enem mesecu (režija mag. Urška Bučar in vzgojiteljica Darja Mrvar), saj smo se na šoli v mesecu oktobru intenzivno pripravljali še na 40-letnico šole. Ob tej priložnosti čestitamo vsem učencem, ki so zahtevno delo opravili vestno in kvalitetno. Kot vsako leto smo k igri povabili otroke vrtca iz skupin Balončki in Zlate ribice, ki jih je vodila pomočnica vzgojiteljice Suzana Avguštin . Pričarali so nam čarobno nebo. Učiteljica Nina Pavlin je s svojimi plesnimi koreografijami risala sceno s pomočjo vrtca, otrok plesne interesne dejavnosti in izbirnega plesa. Prepričljivost videnega so bili tudi izvirni kostumi, ki že leta nastajajo izpod rok pomočnice vzgojiteljice Irene Pečnik. Afriške kostume nam je pripravila učiteljica Miroslava Hrovat, voziček pa specialna pedagoginja Meta Štravs. Da so naši dogovori uspešno krojili izvedbo predstave, je s koordinacijo skrbela svetovalna delavka Helena Arzenšek Krajačič.

Odkrili smo, da je voda pomembna, in da je z njo potrebno ravnati previdno. In odkrili smo, da imamo na naši šoli nove in dobre igralske talente. In tudi to, da vas, dragi gledalci, naše delo navdušuje tudi naprej.

mag. Urška Bučar

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)