Select Page

V tem šolskem letu bomo otrokom v šoli razdeljevali šolsko sadje in zelenjavo (sveže sadje in zelenjava; manj kot polovica razdelitev so lahko obroki predelanega sadja in zelenjave) ter šolsko mleko  (navadno in brez laktoze; manj kot polovica razdelitev so lahko obroki mlečnih izdelkov-vsi brez dodatkov), kot dodaten brezplačni obrok.

Namen tega ukrepa je povečati uživanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih proizvodov pri otrocih ter izboljšati njihove prehranske navade, ustaviti naraščanje pojava prekomerne teže in debelosti pri otrocih.

V ta namen je Evropska unija državam članicam namenila finančno pomoč za povrnitev stroškov nabave sadja, zelenjave (6 € na učenca) in mleka (4 € na učenca) za učence od 1. do 9. razreda ob vključevanju spremljajočih izobraževalnih ukrepov (povezati otroke s kmetijstvom, jih izobraževati o zdravih prehranskih navadah, lokalnih prehranskih verigah, ekološkem kmetovanju, trajnostni pridelavi oz. preprečevanju živilskih odpadkov), obveščanju javnosti in vrednotenju učinkov šolske sheme.

V šolski shemi že ponujamo sadje in zelenjavo, z razdeljevanjem mleka pa pričnemo v torek, 10. 10. 2017. Mleko in mlečni izdelki bodo učencem na voljo pred poukom (razredna stopnja) ter v odmoru po 1. in 2. šolski uri (predmetna stopnja).

(Skupno 354 obiskov, današnjih obiskov 1)