Select Page
uspeh

V lanskem šolskem letu je Center RS za poklicno izobraževanje (CPI) v okviru aktivnosti za povečevanje privlačnosti poklicnega in strokovnega izobraževanja organiziral javni natečaj, namenjen vsem vzgojno-izobraževalnim ustanovam (osnovnim šolam in zavodom), ki izobražujejo s področje tehnike in tehnologije.

Zanimiv se mi je zdel cilj natečaja: »Spodbujati mlade k razmišljanju o svoji nadaljnji izobraževalni in poklicni poti in jih navdušiti za poklice, za katere je potrebna poklicna in strokovna izobrazba. Rdeča nit natečaja je raba lesa, pri čemer je poleg izdelka v ospredju tudi spodbujanje razvoja predstavitvenih sposobnosti avtorjev«.
Razpisan je bil v treh kategorijah: uporabni izdelki, dekorativni izdelki in izdelki, ki predstavljajo tehnično kulturno dediščino.
Ker vse to pri svojem dolgoletnem delu z velikim veseljem tudi počnem, sem tri učence, ki izkazujejo tehnično ustvarjalnost in pripravljenost za delo, prijavila na natečaj. Časa smo imeli dovolj, zato smo se temeljito pripravili in poiskali zanimive ideje. Izdelki so morali biti tehnično kvalitetno izdelani in opremljeni z dokumentacijo. Morali pa so vsebovati tudi utemeljitev skladnosti med izdelkom in sloganom natečaja ter opis tržne privlačnosti izdelka.

Jan Lavrič iz 8. a razreda je izdelal maketo dnevne sobe s pohištvenimi elementi. Namenjena je igranju z lutkami za mlajše otroke. Uporabili pa bi jo lahko tudi kot didaktično sredstvo za delo v šoli. Jan je pred izdelavo temeljito raziskal, katerim zahtevam morajo biti dnevne sobe prilagojene.
Blaž Pelko iz 8. b razreda je izdelal maketo lojtrnika. Natančno je moral preštudirati njegovo zgradbo na pravem lojtrniku in poiskati načine njegove uporabe v preteklosti.
Hana Vidic iz 8. a razreda pa se je odločila za stensko dekoracijo. Uporabila je servietno tehniko, različne vzorce afriškega lesa in kose ogledala. Zaščita izdelka je naravna – laneno olje. Hana je zelo zanimivo predstavila vsestransko uporabnost lesa in možnost izdelave preprostih dekorativnih izdelkov iz okolju prijaznih gradiv.
Natečaj se je zaključil decembra 2013. Vse prispele naloge je sedemčlanska komisija, ki je bila sestavljena iz strokovnjakov različnih tehničnih področij. pregledala in določila vrstni red.
V vsaki kategoriji so bili trije najboljši. Hana je s svojim izdelkom prepričala in osvojila odlično drugo mesto.
Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad učencem in njihovim mentorjem je bila 25. 1. 2014 v okviru sejma 6. Informativa na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
Na spletni strani šole je fotogalerija izdelkov in podelitve.
Največja nagrada za devet učencev in njihove mentorje pa je brezplačen ogled evropskega tekmovanja EuroSkills 2014, ki bo potekalo od 1. do 5. oktobra v francoskem mestu Lille.
S Hano se uspeha in potovanja zelo veseliva.
Helena Jordan, prof.

 

 

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)