Select Page

Feri Lainšček foto OZV org 1Gospod Feri, za začetek Vas prosim, če se nam malo predstavite.

Rojen sem leta 1959 v vasi Dolenci na Goričkem, zdaj pa živim v Murski Soboti. Svojega ustvarjanja ne doživljam kot poklic, pa tudi ne kot prostočasno dejavnost, temveč mi je to način življenja.

  1. Kdaj ste se šolali in kje?

Osnovno šolo sem obiskoval v Šalovcih, Gimnazijo v Murski Soboti, novinarstvo pa sem študiral v Ljubljani.

  1. Kakšno je bilo Vaše prvo delo?

Kar nekaj let sem delal kot novinar v dnevno-informativnem programu takratnega Radia Ljubljana. Od leta 1983 pa sem v svobodnem poklicu. Moja dejavnost je trenutno registrirana kod dejavnost samostojnega podjetnika.

  1. Gospod Feri, pišete zelo veliko – tako za mlade kakor tudi za odrasle bralce. K je najdete navdih za pisanje?

Navdih za pisanje ustvarjalec najde v svoji notranjosti, ideje pa so v zraku in jih je tudi ta hip okoli naju veliko.

  1. Naštejmo samo nekaj Vaših del: Prvi šolski dan, Brki od mleka, Planet Jojo,Velika dirka, Žlopi, Zimska pravljica, Ko želi Tilčka postati Tilka in Tilček.. za najmlajše. Kaj trenutno pišete za najmlajše?

Trenutno z ilustratorjem Igorjem Ribičem ustvarjava novo serijo slikanic in animiranih filmov za predšolske otroke. Naslovni junak je kuža Goldi, ki sicer živi pri nas doma in je že nekaj let moj dober prijatelj.

  1. Pišete tudi pesmi za otroke. Mi poznamo iz šolske knjižnice Cicibanijo ter Ota in Marušo. Katere pesmi ste še napisali?

Zelo brane so pesmi iz knjige z naslovom Pesmi o Mišku in Belamiški.

  1. Pišete tudi za starejše šolarje. Tu imamo Ajšo Najšo. Kaj ste še napisali za najstnike?

Mislim, da je najstnikom namenjenih večina mojih ljubezenskih pesmi, priporočam jim lahko knjige Ne bodi kot drugi, Pesmi za ženski glas in zvonove ter zadnjo, Dlan mi po tebi diši.

  1. Čiren čaj in juha kokos pokos kvak kvak je učencem druge triade namenjeno besedilo. Kako ste se lotili pisanja tega dela?

Ta knjiga je najprej nastala kot gledališko delo in je bila primerno uprizorjena v gledališču v Novi Gorici. Po uspehu na odrskih deskah sem jo zapisal tudi v knjigi in me veseli, da je še danes tako zelo popularna med mladimi bralci.

  1. Med deli za odrasle najdemo naslednje Vaše knjige: Peronarji, Razpočnica, Grinta, Astralni niz, Ki jo je megla prinesla, Vankoštanc, Černelč in Agasi, Skarabej in vestalka… Katero pisanje je zahtevnejše za mlade ali za odrasle?

Rečem lahko samo, da pri pisanju vedno uživam, saj to počnem z neizmernim veseljem in radovednostjo. Pisanje za otroke se mi zdi enako odgovorno in lepo mi je, ko vidim, da so moja dela med mladimi priljubljena.

  1. S čim se na sploh trenutno poklicno ukvarjate, saj ste poklicni književnik?

Veliko se ukvarjam seveda tudi s pisanjem za druge medije, veliko mojih literarnih del sem priredil za radijske igre, gledališče in igrane filme. Čez 250 mojih pesmi je že uglasbenih za najrazličnejše zasedbe. Najbolj popularna je trenutno skladba Ne bodi kot drugi, ki jo poje mlada pevka Ditka.

 

  1. Po romanu Namesto koga roža cveti je bil posnet film Halgato. Kako je prišlo do sodelovanja s sedmo umetnostjo?

Roman Namesto koga roža cveti so hoteli za film prirediti kar trije režiserji. Na koncu sem se odločil za režiserja Andreja Mlakarja. Z njegovo priredbo sem bil zelo zadovoljen, zato sva kasneje še sodelovala pri filmu Mokuš po romanu Ki jo je megla prinesla.

  1. Živite v Prekmurju, natančneje v Murski Soboti, kot svoboden književnik. Ali ste po rodu Prekmurec, ali imate družino?

Po rodu sem Prekmurec in imam družino. Hčerka Kaja je stara 30 let in je uspešna gradbenica, sin Leno Kaj pa študira ekonomijo in marketnig.

  1. Na naši šoli smo letos izvedli že drugi Andersenov večer in s tem obeležili svetovni dan mladinske književnosti – 2. april. Pred nami je prva evropska bralna noč, ki bo 23. aprila . Kaj menite o tovrstnem branju?

Seveda so mi všeč vse dejavnosti in akcije, ki ljudi vabijo k branju.

  1. Že od otroštva sodelujete tudi z romskimi otroki. Kako je prišlo do tovrstnega sodelovanja in kako poteka to danes?

Z Romi se družim že iz zgodnjega otroštva, zato me ni bilo nikoli strah, da me bodo Cigani odnesli. Napisal sem dva romana o njihovem življenju, po obeh sta bila posneta tudi filma. Zaradi vsega tega imam tudi danes med Romi kar nekaj dobrih prijateljev.

  1. Gospod Feri, kaj priporočate nam mladim bralcem na področju branja in pisanja?

Iz moje izkušnje lahko povem, da dober pisatelj lahko postane le tisti, ki veliko bere.

  1. In čisto za konec. Kako se počutite med nami v Dolenjskih Toplicah?

Čeprav sem veliko gostoval na Dolenjskem in v Beli krajini, sem bil danes v Dolenjskih Toplicah prvič. Na šoli sem se odlično počutil, veseli me, da ste mi z zanimanjem prisluhnili, pa tudi predstave, ki ste jo pripravili, mi je bila všeč.

(Skupno 392 obiskov, današnjih obiskov 1)